Bili smo deo STEM konferencije Pedagoškog fakulteta: I kao autori i kao izlagači

Bili smo deo STEM konferencije Pedagoškog fakulteta: I kao autori i kao izlagači

Dana 31. maja 2024. godine, u Jagodini je održana međunarodna konferencija pod nazivom „STEM/STEAM/STREAM pristup u teoriji i praksi savremenog vaspitanja i obrazovanja“. Organizator konferencije bio je Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Univerziteta u Kragujevcu.

Konferenciji su prisustvovali nastavnici, profesori, istraživači i stručnjaci iz oblasti obrazovanja iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Gruzije, Grčke, Mađarske, Poljske i SAD-a. Tokom konferencije, učesnici su imali priliku da čuju izlaganja o značaju STEM nastave.

Među učesnicima konferencije bili su i predstavnici Obrazovnog centra STEM, i kao autori stručnog rada, ali i kao izlagači na konferenciji.

Naš rad obuhvatio je kvalitativnu i kvantitativnu analizu na temu: “STEM SERTIFIKACIJA KAO DIDAKTIČKO-METODIČKI ALAT ZA PROFESIONALNI RAZVOJ NASTAVNIKA U STEM/STEAM/STREAM OBRAZOVANJU”

Autori rada bili su članovi STEM zajednice i STEM edukatori Aleksandra Ikonov, Katarina Šeravić Lovrak, Nataša Đorđević Paović i Jelica Mirosavić, koje su svoje pedagoško, didaktičko i metodičko iskustvo i znanje pretočile u stručni rad, a koji će biti deo konferencijskog materijala.

Rezultate istraživanja predstavila je koleginica Jelica Mirosavić, istakavši značaj STEM sertifikacija u doprinosu pedagoškoj inovativnosti, boljoj integraciji disciplina i efikasnijoj komunikaciji sa učenicima.

Šta su pokazali rezultati istraživanja?

Prema rezultatima istraživanja, nastavnici sertifikovani u STEM područjima pokazuju veću pedagošku inovativnost i bolju integraciju različitih disciplina u nastavi. Takođe, rezultati ukazuju na to da STEM sertifikacija ima značajan uticaj na profesionalni razvoj nastavnika, unapređujući njihove kompetencije za poučavanje u dinamičnom i interdisciplinarnom obrazovnom okruženju.

Obrazovni centar STEM na teritoriji Zapadnog Balkana, kao jedini centar sa međunarodnom akreditacijom, svojim onlajn edukacijama vrši obrazovanje vaspitača, učitelja i profesora. Centar poseduje stručne kompetencije za pružanje visokokvalitetnog treninga i sertifikacije u domenu STEM-a. 

Obrazovni centar STEM, kao sertifikaciono telo u domenu STEM-a, daje mogućnost sticanja domaće i međunarodne STEM sertifikacije i akreditacije za pojedince i obrazovne ustanove, čime značajno doprinosi unapređenju kvaliteta obrazovanja. Ove sertifikacije omogućavaju vaspitačima, učiteljima i profesorima da unaprede svoje veštine i znanja, a obrazovnim ustanovama da potvrde svoj kvalitet i kompetentnost u pružanju STEM obrazovanja.

Takođe, centar igra ključnu ulogu u promociji i popularizaciji STEM oblasti na teritoriji Zapadnog Balkana, čime doprinosi razvoju naučno-tehnološkog društva i ekonomije.

O čemu je još bilo reči na konferenciji i šta su glavni zaključci?

Konferencija je zaključena diskusijom o daljim koracima u promociji i implementaciji STEM-a u obrazovnim sistemima zemalja regiona. Učesnici su se složili da je kontinuirani profesionalni razvoj ključan za efikasno obrazovanje u 21. veku i da STEM sertifikacija igra važnu ulogu u tom procesu. Program STEM sertifikacije je usmeren na sticanje praktičnih znanja i veština nastavnika koje omogućavaju primenu STEM principa i usmeravanje učenika ka STEM karijerama.

 

 

Sticanjem sertifikata, zaposleni u obrazovanju dobijaju zvanje STEM edukatora, što znači da poseduju najtraženije veštine današnjice koje uspešno prenose svojim učenicima.

Post a Comment