Priča naše nastavnice Željke: Sajam nauke u OŠ „Đura Jakšić“ Banja Luka

Kad nauka oživi školu

U čast 170 godina od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina, u OŠ „Đura Jakšić“ u Banjoj Luci je 22. aprila 2024. godine održan Sajam nauke. Ovaj događaj je transformisao fiskulturnu salu škole u živu naučnu radionicu.

Od 11 do 15 časova, nastavnici i učenici svih razreda su učestvovali u raznovrsnim eksperimentima. Posebni gosti, profesori i volonteri sa odseka za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci, vodili su radionice mikroskopiranja, reciklaže matičnih ploča i drugih zanimljivih aktivnosti.

Uzbudljivi eksperimenti za sve: I nastavnike i učenike

Učenici su sa svojim nastavnicima pripremili brojne eksperimente koji su privukli veliku pažnju. Nevidljivo mastilo, gorenje folije bez dodira i važnost pranja ruku samo su neki od njih. Mogli su se videti i demonstracije zlatnog preseka na ljudskom telu, mikroskopiranje biljaka i stvaranje magnetnog polja.

Posebnu magiju je pokazao Teslin transformator, a Hanojske kule su izazvale učenike na razmišljanje. Deveti razred je predstavio projekat dobijanja lanolina, a učenik Aleksandar Vujinović je izložio svoju kolekciju kristala.

Da je nauci mesto u svakoj učionici, potvrđuje nam nastavnica Željka

Sajam je bio veliko zadovoljstvo za sve prisutne, pružajući priliku učenicima da se bliže upoznaju sa naukom kroz praktične i interaktivne aktivnosti. Učenici, nastavnici, učitelji i roditelji su uživali u ovom događaju koji je uspešno obeležio važan jubilej.

Naša saradnica, nastavnica Željka Đukić, kroz organizaciju ovakvog događaja pokazala je svima nama kako nauka može biti prisutna u svakoj učionici, bez obzira na uzrast učenika. Njena strast i posvećenost edukaciji inspirišu učenike da istražuju svet oko sebe kroz naučne eksperimente i projekte. Kroz kreativne i interaktivne metode, Željka uspeva da probudi znatiželju i ljubav prema nauci kod svojih učenika, čime doprinosi stvaranju budućih naučnika i istraživača. Njene aktivnosti potvrđuju važnost nauke u obrazovnom procesu i njen uticaj na razvoj kritičkog razmišljanja kod dece.

Bravo za sve nastavnike i učenike iz OŠ „Đura Jakšić“ u Banjoj Luci.

Post a Comment